NUTRITIVNA TERAPIJA (DIJETOTERAPIJA)

Pregled i konsultacije u specijalnoj bolnici IOANNA objedinjavaju nutricionizam i fitoterapiju. Specifičan način rada našeg eksperta za ishranu počiva na nekoliko principa:

  • primena individuanog i holističkog pristupa pacijentima
  • individualna dijeto-terapija sa fitoterapijom (individualno određivanje biljnih pripravaka i mineralnih i vitaminskih suplemenata)
  • uključivanje fitoterapije I postepena detoksikacija organizma, čišćenje od bakterija i parazita – praćenje stanja pacijenta
  • edukacija o pravilnom režimu ishrane i zdravim stilovima života (deca, adolescenti, trudnice, dojilje…)
  • saveti o regulaciji bolesti metabolizma (regulacija telesne težine – gojaznost i pothranjenost, dijabetes, hiperlipidemija – holesterol, trigliceridi…)
  • Iindividualna dijeto-terapija kod hronično nezaraznih bolesti
  • edukacija o prevenciji od hroničnih nezaraznih bolesti kod osoba opterećenih genetskom predispozicijom
  • grupni rad na edukaciji o pravilnoj ishrani (dece, trudnica, dijabetičari…)

 

KAKO OČUVATI DOBRO ZDRAVLJE?

Ljudski organizam je složena biohemijska mašina čije posebne potrebe treba kontinuirano zadovoljiti kako bi se održala u stanju dobrog zdravlja.  Da bi naše telo ostalo zdravo, osim proteina, masti, ugljenih hidrata, energije i vode, neophodno je još 40 različitih vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina i drugih hranjivih sastojaka. Potrebni su nam i kiseonik (iz vazduha), toplota, sklonište, sunčeva svetlost i socijalni kontakt. Ukoliko smo uskraćeni za bilo koji od pomenutih elemenata, venemo ko biljka.

 

ISHRANA I POREMEĆAJI

Nedostatak bilo koje od esencijalnih hranjivih materija (nutrijenata) izazvaće raznovrsne zdravstvene posledice u rasponu od blagih, skoro neprimetnih poremećaja, preko širokog niza simptoma i oboljenja. Koplementarna medicina i tradicionalani načini lečenja, kojima pripada i lečenje hranom (takozvana nutritivna terapija), postaju prirodan izbor za sve veći broj ljudi. Sve osobe tokom života imaju potrebe za istim sastojcima hrane, ali u različitim količinama.  Nutritivna terapija pruža preporuke za pravilnu ishranu svim ljudima,  zdravim i bolesnim, trudnicama, dojiljama, deci . . . Individualni pristup, omogućava prilagođavanje ishrane u odnosu na lične karakteristike, radne obaveze, bolesti i drugo.

 

MEDICINSKA NUTRITIVNA TERAPIJA (DIJETOTERAPIJA)

Medicinska nutritivna terapija pozdrazumeva skup nutritivnih postupaka kojima se leče bolesti nastale kao posledica nepravilne ishrane ili ublažavaju njeni simptomi. Dijetoterapija podrazumeva I prevenciju čime se smanjuje rizik od nastajanja brojnih bolesti poput: gojaznosti, šećerne bolesti, povišenih masnoća u krvi, povišenog krvnog pritiska, oboljenja kardiovaskularnog sistema, oboljenja cerebrovaskularnog sistema, oboljenja gastrointestinalnog sistema.

Medicinska nutritivna terapija je potpuno individualna, a sastavni deo terapije je I fizička aktivnost.

 

NUTRITIVNA TERAPIJA I ANTI-AGING

Koža je najveći organ našeg tela i  sve loše životne navike i navike u ishrani utiču na nju  u velikoj meri. Život ispunjen stresom, nedostatkom sna i ishrana siromašna esecijalnim vitaminima i mineralima na kraju će se odražavaju I na ten. Kako postoji antiejdžing spolja tako postoji antiejdžing iznutra, a da bismo održali organizam što duže zdravim I vitalnim I usporili proces ćelijskog starenja, jedna od najvažnijih stavki je  da osvestimo navike u ishrani I korigujemo ih uz pomoć stručnjaka.

“Hrana o nama govori puno više nego što mislimo. A ponekad i nešto što ne želimo. U izboru jela i načinu njegove pripreme ogleda se naš celokupan odnos prema društvu i prema nama samima.”